Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
11/02/2011, 00:38 (This post was last modified: 11/02/2011 00:45 by Gsavo.)
Post: #1
YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Γράφει: Γ.Σαββόπουλος

Tι είναι η υποθερμία;
Είναι η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία.
Υποθερμία: είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.
[Image: ypothermia300x124.th.jpg]

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία;
Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα.
Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του 'θερμοστάτη' του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας
[Image: 33485752.th.jpg]

Πως ρυθμίζει ο οργανισμός τη θερμοκρασία;
Ο εγκέφαλος παρακολουθεί αδιάκοπα και συγκρίνει τη θερμοκρασία ανάμεσα στον εγκέφαλο καρδιά και την επιδερμίδα/μυς.
[Image: 78394427.th.jpg]
Oταν η επιδερμίδα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την καρδιά και τον εγκεφάλο, αμέσως το νευρικό σύστημα βάζει σε λειτουργία δυο συστήματα για την παραγωγή και διατήρηση της θερμότητας.

1. Το πρώτο σύστημα (εκούσιο νευρικό σύστημα) μας λέει ότι πρέπει, σε περίπτωση που κρυώνουμε, π.χ.να βάλουμε κάτι πάνω μας,
[Image: 75588608.th.jpg]
2. Το δεύτερο σύστημα (ακούσιο ή αυτόνομο νευρικό σύστημα) είναι αυτό που ελέγχει τα εσωτερικά όργανά μας, τις φλέβες και τις αρτηρίες μας, (αναπνευστικό, κυκλοφορικό κι ενδοκρινικό) και άλλα συστήματα του οργανισμού μας, σε μια προσπάθεια άριστα συντονισμένη για την προφύλαξη της ζωή μας. Επίσης, ελέγχει την έκκριση της αδρεναλίνης και αντιδρά αυτόματα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, όταν αντιμετωπίζει μια κατάσταση.
Εάν π.χ. πέσουμε σε παγωμένο θαλασσινό νερό το χειμώνα, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται μαζί με την πίεση του αίματος.
[Image: 48546533.th.jpg]

Πως μεταφέρεται η θερμότητα στον οργανισμό;
Ο κύριος μηχανισμός διανομής θερμότητας είναι το κυκλοφορικό μας σύστημα.
Οι αρτηρίες διαστέλλονται και συστέλλονται, ανάλογα με τις ανάγκες των διαφόρων μελών του σώματος.
Εάν η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος είναι υψηλή, οι αρτηρίες που εξυπηρετούν την επιδερμίδα και τα άκρα διαστέλλονται, για να επιτρέψουν στο θερμό αίμα να πλησιάσει την επιφάνεια του δέρματος, όπου η παραπανίσια θερμότητα μπορεί να αποβληθεί.
[Image: 39341714.th.jpg]
Εάν πάλι η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος πρέπει να διατηρηθεί, τότε το αυτόνομο νευρικό σύστημα κλείνει τη δίοδο του αίματος προς την επιδερμίδα, συστέλλοντας τις αρτηρίες. Η ενέργεια αυτή είναι τόσο αποτελεσματική, που η κυκλοφορία του αίματος στα δάχτυλα π.χ. περιορίζεται κατά 99%.
[Image: 2coldfingers.th.jpg]

Πως παράγει – κερδίζει – διατηρεί θερμότητα ο οργανισμός;

Η τροφή λοιπόν είναι εκείνη που παράγει την ενέργεια και τη θερμότητα στον οργανισμό μας.
[Image: fooddt.th.jpg]
Κερδίζει θερμότητα:
1. από εξωτερικούς παράγοντες: ήλιο, φωτιά κ.ά.,
2. από εσωτερικούς μέσω της μυϊκής δραστηριότητας
α. με σκόπιμη άσκηση
β. με αθέλητη, όπως το να τρέμεις από το κρύο, το οποίο προκαλεί τόση θερμότητα, όση όταν τρέχεις με αργό ρυθμό ή περίπου τη θερμότητα που αναπτύσσεται από το φαγητό δύο μετρίου μεγέθους σοκολάτες την ώρα. Θερμότητα διατηρείται με τον περιορισμό της επιφάνειας των αγγείων του αίματος που μειώνει την κυκλοφορία στο δέρμα και διατηρεί το αίμα πιο κοντά στο κεντρικό μέρος του σώματος.

Πως χάνει θερμότητα ο οργανισμός;
Για να καταλάβουμε καλύτερα το μηχανισμό της αποβολής της θερμότητας και ως εκ τούτου το χάσιμο της θερμότητας, που οδηγεί στην υποθερμία, ας δούμε πως διαφεύγει από το σώμα μας. Το σώμα χάνει θερμότητα με 5 τρόπους.

1. Αναπνοή: Μια μεγάλη ποσότητα θερμότητας φεύγει όταν θερμός αέρας εκπνέεται. Αυτό δεν μπορεί να εμποδιστεί τελείως, αλλά μπορεί να μειωθεί σκεπάζοντας το στόμα ή τη μύτη με μάλλινο ύφασμα ή γούνα, ώστε να προθερμαίνεται o αέρας καθώς περνά μέσα από το ύφασμα.
[Image: 10496135.th.jpg] [Image: anasaxeria.th.jpg]

2. Άδηλη αναπνοή: Η εξαέρωση του ιδρώτα από το δέρμα και η υγρασία από τους πνεύμονες έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνεται ένα μεγάλο ποσόν θερμότητας.
Παρά το ότι η υγροποίηση δεν μπορεί να εμποδιστεί, όμως μπορεί να ελεγχθεί φορώντας ρούχα που να ανοίγουν εύκολα για να μπαίνει ο αέρας και να αφομοιώνουν τον ιδρώτα.
[Image: 86935368.th.jpg]

3. Αφομοίωση: Όταν κάθεσαι στο χιόνι, όταν ακουμπάς μια κρύα συσκευή και βρέχεσαι από τη βροχή, είναι φυσικό με τα παραπάνω να χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας. Αν ένα άτομο βραχεί μια τρομακτική ποσότητα θερμότητας του σώματος χάνεται ραγδαία. Θάνατοι έχουν συμβεί σαν αποτέλεσμα παραμονής ή βύθισης του σώματος στο νερό κάτω από 40 C, οπότε η θερμοκρασία του σώματος, δεν μπορούσε να διατηρηθεί.
[Image: 81882416.th.jpg] [Image: 93903062.th.jpg]

4. Ακτινοβολία: Η ακτινοβολία προκαλεί τη μεγαλύτερη απώλεια ποσότητας θερμοκρασίας του σώματος από τις ακάλυπτες επιφάνειες, ειδικότερα το κεφάλι, λαιμό, χέρια. H κάλυψη αυτών των περιοχών είναι εξαιρετικά σπουδαία για να διατηρηθούν ζεστά.
[Image: 68529697.th.jpg] [Image: 11988869.th.jpg]

5. Μεταφορά θερμότητας: Το σώμα συνεχώς ζεσταίνει ένα λεπτό στρώμα αέρα κοντά στο δέρμα. Εάν ο ζεστός ,αέρας παραμένει κοντά στο σώμα, αυτό παραμένει ζεστό. Εάν μετακινείται από κύματα αέρα, κρυώνει.
[Image: anemw.th.jpg]

Τα συμπτώματα της υποθερμίας
1. Ανεξέλεγκτο ρίγος
2. Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου
3. Ασυνήθιστα χαμηλή συχνότητα αναπνοής
4. Κρύο και χλωμό δέρμα
5. Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία
6. Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια
7. Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός
8. Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα

[Image: simptomata.th.jpg]
• 35-37οC : κυανωτικά άκρα, ταχυκαρδία, ρίγος
• 32-35οC : σύγχυση, αποπροσανατολισμός, υπεραερισμός
• 28-32οC : αμνησία, λήθαργος, κολπική μαρμαρυγή, j κύματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα
• <28OC : Kώμα, μυδρίαση, απώλεια τενόντιων αντανακλάσεων,κοιλιακή μαρμαρυγή,άπνοια

Οι άνθρωποι που παθαίνουν υποθερμία, μπορεί αρχικά να μην το αντιλαμβάνονται

για δύο κυρίως λόγους:
1. Επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά ταυτόχρονα με την πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.
2. Η υποθερμία προκαλεί πνευματική σύγχυση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να είμαστε ενήμεροι για την προοδευτική εγκατάσταση της υποθερμίας που μπορεί να μη γίνει έγκαιρα αντιληπτή, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε έξω σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.
Η παρατεταμένη παραμονή μας σε κατάσταση κρύου, οδηγεί στην ανεπάρκεια των μηχανισμών που έχει ο οργανισμός μας για να κρατά σε φυσιολογικά πλαίσια τη θερμοκρασία του.
Για να πάθει κάποιος υποθερμία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνθήκες μεγάλου ψύχους. Η υποθερμία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ήπιο καιρό όταν είμαστε βρεγμένοι και εξαντλημένοι.

Όταν κρυώνουμε, το ρίγος που μας κυριεύει έχει στόχο την παραγωγή θερμότητας για να διατηρούμε μια κανονική θερμοκρασία σώματος.
Το τρεμούλιασμα συνήθως σταματάει, όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος πέσει στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ λεπτοί άνθρωποι, μπορεί να προσβληθούν ταχύτερα από υποθερμία σε σύγκριση με άτομα που έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.
Επίσης ο υποσιτισμός(δίαιτα), οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο υποθυρεοειδισμός, η κατανάλωση αλκοόλ ή η δηλητηρίαση από αλκοόλ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης (μέθη), αυξάνουν τον κίνδυνο υποθερμίας. (Τα οινοπνευματώδη προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας)ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας, περιλαμβάνει το ζέσταμα του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό. Σε ακραίες καταστάσεις, οι άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης μπορεί να σώσουν ζωές.
1. Αρχικά πρέπει να βγαίνουν όλα τα βρεγμένα ρούχα που δυνατόν να υπάρχουν.
2. Εάν γίνεται, το άτομο με υποθερμία πρέπει να μεταφέρεται άμεσα σε εσωτερικούς χώρους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προστατεύεται το σώμα του από τον άνεμο, να καλύπτεται το κεφάλι και με κουβέρτες να απομονώνεται από το κρύο. Είναι καλύτερα εάν γίνεται να τοποθετούνται κουβέρτες ή άλλο απομονωτικό υλικό και κάτω από το θύμα της υποθερμίας.
3. Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο στομάχι στους καρπούς και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει διότι έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορεί διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές.
[Image: wetclothes.th.jpg] [Image: 95450690.th.jpg] [Image: uermo.th.jpg]

Στην περίπτωση προχωρημένης υποθερμίας το σώμα χάνει την ικανότητά του να ζεσταθεί μόνο του.
Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να θερμαίνετε πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια.
[Image: xeriafotia.th.jpg] [Image: brisi.th.jpg]
Οι ενέργειές μας να έχουν σαν στόχο την πρόκληση της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Για αυτο το λόγο τοποθετήστε θερμοφόρες μόνο στα παρακάτω μέρη του σώματος:
Στο στομάχι
Στον αυχένα
Στους καρπούς
Στις βουβωνικές περιοχές


Στα σημεία αυτά το αίμα είναι κοντά στην επιφάνεια του σώματος και θα μεταφέρει γρήγορα την θερμότητα στο υπόλοιπο σώμα.

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ του θύματος της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.
[Image: masazu.th.jpg] [Image: kardiax.th.jpg]
Στα θύματα υποθερμίας μην δίνετε να πιεί οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας
Αντίθετα να δίνονται γουλιές ζεστών, ροφημάτων όπως το τσάι με ζάχαρη το οποίο κυκλοφορώντας άμεσα στο αίμα θα προσφέρει ενέργεια και θερμότητα. Επίσης εάν έχει όρεξη δώστε του γλυκά και σοκολάτες που περιέχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη και γρήγορα μετατρέπονται σε θερμότητα και ενέργεια.
[Image: poto.th.jpg] [Image: tsai.th.jpg] [Image: sokolatai.th.jpg]
Ακόμα και όταν το άτομο ανακτήσει την θερμοκρασία του, ή παροχή θερμότητας θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να μπορεί από μόνο του το σώμα να παράγει την ικανή και αναγκαία θερμότητα, που θα διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.

http://www.incardiology.gr/epeigon/ypothermia.htm
http://www.ektos.gr/article_detail.asp?v...le_id=1179
http://www.goldenmag.gr/archives/11845/2
http://www.ortsa.gr/article.php?aid=108
http://www.yachttime.gr/content/89/849#h...board1.jpg
http://nursegr.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=13165
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com...st_11.html
http://www.seof.gr/index.php?option=com_...&Itemid=67


Για τις ανάγκες του windsurfing, αναγκαίο είναι να έχουμε υπόψη μας τον παρακάτω πίνακα, ώστε να φοράμε την κατάλληλη στολή ανάλογα τη θερμοκρασία.

WATER TEMPERATURE WETSUIT CHART

25 C You don't need a wetsuit [Image: watertemperatureshorts.jpg]
22C-25C Shorty when it gets colder outside, like in the morning, evening and if it is windy. If the weather is warm, you still don't need a wetsuit [Image: watertemperaturelycra.jpg][Image: watertemperatureshorty.jpg]
20C–22C This is the comfortable bottom limit for surfing in shorty. Spring suit or 3/2 full suit is better when it gets cold and windy. [Image: watertemperatureshorty.jpg][Image: watertemperature232.jpg]
18C–20C Spring suit or full suit 3/2. If you only have one wetsuit and it is 4/3 you no worries, you can also use it. [Image: watertemperature232.jpg] [Image: watertemperature43.jpg]
15C–18CA good 3/2 full suit is still OK, if you get cold, wear booties. Otherwise wear a 4/3 wetsuit and you will be comfortable in any weather. [Image: watertemperature43.jpg]
12C–15C At this water temperature booties become necessary, at least if you like to feel you feet. 4/3 wetsuit is OK, but if you will do a lot of surfing in water at the bottom of this temperature range, you should probably get a 5/3. [Image: watertemperatureb.jpg]
9C-12C 5/3 or 5/4/3 wetsuit with booties and gloves. Hood depends on other conditions like wind etc. [Image: watertemperaturebg.jpg]
< 9 C5/3 can work, 6/5/4 is better, depends on how extreme do you want to get. Often it is not the thickness of the wetsuit, but bad booties, gloves etc that are the source of cold. So not only the wetsuit, also the booties, gloves and hood must be thick (5mm). [Image: watertemperaturebgh.jpg]

http://360guide.info/wetsuits/water-temp...?Itemid=19
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09/08/2012, 21:49
Post: #2
RE: YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
[Image: okimoto_600_412.jpg]
Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού στη λίμνη Σερπεντάιν, όπου διεξήχθησαν τα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα γυναικών, δεν επηρέασαν μόνο τη Μαριάννα Λυμπερτά.

Σε ακόμη χειρότερη θέση βρέθηκε η Πολιάνα Οκιμότο, η οποία έπαθε υποθερμία και εγκατέλειψε την κούρσα μετά από περίπου επτά χιλιόμετρα. Η 29χρονη βραζιλιάνα αισθανόταν πολύ άσχημα και μάλιστα λιποθύμησε όταν βγήκε από το νερό, με συνέπεια να διακομιστεί για προληπτικούς λόγους σε κλινική. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η έμπειρη κολυμβήτρια έχει συνέλθει και δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/Article/%CE%95%CE%B9...z2352dll2C


http://www.sport.gr/Article/%CE%95%CE%B9...39506.html
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09/08/2012, 22:12
Post: #3
RE: YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Πολύ χρήσιμα Gsavo. Αναμένουμε και άρθρο για την θερμοπληξία, τώρα που οι εξωτερικές θερμοκρασίες χτυπάνε 45άρια...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09/08/2012, 22:25 (This post was last modified: 09/08/2012 22:26 by Gsavo.)
Post: #4
RE: YΠΟΘΕΡΜΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
(09/08/2012 22:12)GRE-260 Wrote:  Πολύ χρήσιμα Gsavo. Αναμένουμε και άρθρο για την θερμοπληξία, τώρα που οι εξωτερικές θερμοκρασίες χτυπάνε 45άρια...

To εχω στο μυαλο μου, αρκετο καιρο.
Η θερμικη καταπονηση ειναι αρκετα συνθετη. Δεσμευομαι παντως.

.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)